Så tar du hand om växterna i vintermörkret – tre tips

När julen är över, amaryllisen börjar falna och solen lyser med sin frånvaro kan det vara svårt att hitta inspiration till krukorna i hemmet. Kliar det i dina gröna fingrar? Alla som älskar växter vet att mörka vintern vanligtvis är en månad av väntan. Men det finns faktiskt mysiga saker du kan göra för dina blommor även i mörkret. Trädgårdsmästare Sanna Jonsson har knepen för hur du på bästa sätt härdar ut vintern och lägger grunden för en blomstrande vår.

Återvinn julen
Januari är en vilans månad även i växtriket. Ett tips är därför att återvinna julens favoriter. Skär av amaryllisen och häng den upp och ned i fönstret. Häll i lite vatten i den ihåliga stjälken och vips så har du vackra fönstergirlanger som håller ett tag och sprider glädje i hemmet. Ett annat något enklare knep är att sätta stjälk med blomma i vas likt snittblommor.

Preppa inför våren
Vårvintern som vi just nu befinner oss i är en bra period för vila, passa på och ta dig tid att börja förbereda inför lökarnas högtid, våren. Om du inte har satt egna lökar innan vintern kan du köpa lökar som redan kommit igång i blomsteraffärer. Köp hem pärlhyacinter, snödroppar och tulpaner och sätt i vackra krukor och glas. Vårens första utslagna blomma har hela scenen för sig själv.

Under tiden du väntar på vårens ljus får snittblommorna glänsa. Passa på att frossa i tulpaner i alla olika färger och komplettera gärna med det naturen har att erbjuda i form av blåbärsris och vackra kvistar. Less is more, skapa vackra men nätta buketter som lyser upp ditt hem.

Ta kontroll över vädret
När vintervädret biter ifrån med få ljustimmar och minusgrader får man knyta näven och bita tillbaka. Investera i växtbelysning och låt dina inomhusväxter fortsätta trivas med en extra boost av ljus. Vänta dock med näring till det naturliga ljuset återvänder i februari. Varför inte börja det nya året med att odla hälsosamt? Skapa en örtträdgård i ditt nya ljus. Nelson Garden har ett bra och varierat utbud som du bland annat hittar hos ICA  i Fältöversten.

Med det tackar vi Sanna för goda, vilsamma vårvinterråd. För fler tips, blommor eller funderingar är du varmt välkommen till Blomsterpassagen hos oss på Fältöversten. Sväng förbi och låt ditt hem bjuda in vårvintern med all sin glans.

Publicerad: