Så tränar du hjärnan – 6 knep

Att hjärnan mår bra av fysisk aktivitet vet du kanske vid det här laget. Fysisk träning främjar minnet, förbättrar förmågan att lösa problem och minskar stress. Men visste du att hjärnan också tränas när du gör saker på nya sätt? Helst i kombination med flera sinnen. Exempelvis när du lär dig ett nytt språk till tonerna av ny musik. Även simplare saker utvecklar hjärnan, som att använda fel hand när du håller en gaffel. Här sex tips för att få in mer hjärnträning i vardagen. 

1. Lukta på en ny doft varje morgon 
Fyll en burk med peppar, vanilj och citronskal och ställ den på nattduksbordet. Vakna, öppna, sniffa, upprepa. Glöm inte att byta innehållet under veckan för att utmana doftsinnet och din hjärna. 

2. Borsta tänderna med fel hand 
Varva sättet du borstar på genom att byta hand ibland. En superenkel övning som stimulerar din hjärna genom att bryta invanda rörelsemönster. 

3. Ta dig igenom din duschrutin utan att titta 
Den här övningen är toppen eftersom att den kombinerar både syn, hörsel och känsel på ett annorlunda vis.   

4. Slut ögonen, öppna garderoben och gissa plagget 
Extra spännande blir det med en garderob i olika material och texturer såsom silke, ylle och läder. Glöm inte att lukta på plagget medan du gissar. 

5. Bryt morgonrutinen: klä dig innan frukost eller tvärtom 
Ett sätt att tvinga din hjärna att tänka nytt genom att överraska dina förväntningar och testa nya beteenden.   

6. Middagsmixa mer: testa nya rätter och byt sittplats varje kväll 
Prova nya ställen att sitta på, köp hem nya kryddor att smaksätta med och maxa upplevelsen genom att blunda ibland. För inspiration och variation, testa månadens burgare hos Phil’s Burger eller dagens rätt hos Sabis. Slå dig ned vid fönstret, på golvet eller hos grannen – att socialisera stimulerar nämligen också din hjärna. Lycka till! 

---- 

Pröva ”Nasa-träning” för hjärnan – boka ett pass hos Sveriges första hjärngym 
Du har väl inte missat Fältan Braincamp i Fältöversten? Här tränar du hjärnan med Mendi, ett revolutionerande redskap med samma teknik som används av bland annat elitidrottare och NASA. Fältan Braincamp har öppet varje onsdag och lördag fram till 28 mars. Välkommen att boka ett kostnadsfritt styrkepass för din hjärna på faltanbraincamp.bokadirekt.se 

Källa: Keep your brain alive, Lawrence C. Katz, Ph.D. & Manning Rubin 

Publicerad: