Sex tips för godare kanelbullar

Fjärde oktober är en viktig högtid. Kanske har du redan ett favoritrecept som vandrat i generationer, eller så hittar du ett nytt dagen till ära. I vilket fall kommer här sex knep för att få dina kanelbullar lite, lite godare. Och om du hellre äter än bakar, är du varmt välkommen att köpa dina bullar hos oss.

1. Smält aldrig smöret
Är du också uppvuxen med att använda smält smör i vetedegen? Prova rumstempererat smör för ett bättre resultat. Det rumstempererade smöret kräver inte lika stor mjölmängd – en konsekvens av det smälta smöret som kladdar till degen lite extra. Mindre mjöl = luftigare och saftigare bullar.

2. Hetta inte upp degvätskan
Liksom smöret, satsa på en rumstempererad degvätska. Men låt också bullarna jäsa under en längre tid. När degvätskan är rumstempererad blir den både enklare att bearbeta och mer smakrik.

3. Bearbeta degen
Vetedegen ska klara av att jäsa, snurras och gräddas. Det är därför viktigt att arbeta fram starka glutentrådar så att degen inte blir torr och smulig. Jobba med degen ordentligt, gärna med hjälp av elvisp eller matberedare på låg hastighet.

3. Kryddorna
Om du ska ta dig friheter på kanelbullens dag och satsa på kardemumma, rekommenderar vi att du köper hela kärnor och mortlar själv. Föredrar du vaniljbullar? Välj en vaniljstång istället för vaniljsocker. Två toppentips för alla er som vill att bullarna ska smaka ordentligt (och vi utgår ifrån att ni är många).

5. Snåla inte med fyllningen
Fyllningen ger smaken. Så snåla mindre och ös mer. Smöret i fyllningen gör också bullarna saftiga så unna dig en rejäl klick.

6. Pensla bullarna med sockerlag
Förbered en sockerlag genom att koka upp lika delar vatten och socker som du låter sjuda ett par minuter. Pensla dina bullar med sockerlag direkt när de kommer ur ugnen. De får då en glansig yta och behåller saftigheten.

Och glöm inte. Övning ger färdighet. Så kanske måste du testa några gånger innan du får till den där perfekta drömbullen. Lycka till.

Publicerad: