Syra, hetta & sötma: så balanserar du smaken i maten

I höst utforskar vi smaker och den här veckan är det dags att lyfta syra, hetta och sötma. Just dessa fungerar extra fint tillsammans och beviset hittar vi bland annat i många asiatiska och sydamerikanska kök. Tänk dig exempelvis hur chilifrukter gifter sig otroligt väl med lime eller hur en söt skvätt mirin funkar så bra i maträtter med mycket hetta.

Utforska din tungspetskompetens med sött, surt och hett: Här är tillbehören du måste pröva när du vill balansera en rätt som smakar bra men saknar det lilla extra.

När du vill addera hetta:
Hetta kan du addera när du vill addera en ny karaktär eller nyans till din maträtt. Hetta kan även balansera sälta och sötma. Vanligtvis adderar vi chili, senap eller rå vitlök men du kan också prova något av tillbehören nedan.

-       Ingefära, ruccola, rädisa, vattenkrasse eller sichuanpeppar

-       Wasabi, harissa, gochujang eller starka korvar

-       Sambal oelek, sambal badjak, sambal belacan eller sambal udang

När du vill addera syra:
Om maten smakar för sött eller om smaken i sin helhet känns lite platt, komplettera din rätt med lite syra för en förhöjd smakupplevelse. Syra kan även framhäva umami. Vanligtvis adderar vi ättika, citron eller lime men du kan också prova något av tillbehören nedan.

-       Hallon, kiwi, krusbär, grönt äpple eller picklade grönsaker

-       Yoghurt eller gräddfil

-       Vinäger eller vitt vin

-       Tomatpuré

När du vill addera sötma:
När det känns som att beska tagit över, eller om din rätt smakar alldeles för surt, så kan du balansera maten genom att tillsätta sötma. Sötma kan även framhäva umami. Vanligtvis adderar vi socker, honung eller balsamvinäger men du kan också prova något av tillbehören nedan.

-       Majs, sötpotatis, morötter, ärtor eller betor (obs, dessa råvaror adderar sötma först när de tillagas)

-       Torkade aprikoser, russin eller dadlar

-       Lönnsirap, sylt, BBQ-sauce, mirin, Coca Cola eller choklad

Kom på alkoholfritt shotrace
Upptäck syra, hetta och sötma i sitt esse under en läskande kväll med fokus på alkoholfria drinkar och energiska hälsoshots. Vi provar syrliga, söta och heta mocktails och passar även på att dela ut ett begränsat antal exemplar av Smakriksmodellen (scrolla ned för mer info). Dessutom bjuder vi på härlig musik från DJ Astrand och saxofonisten EdiSax. Välkommen.

Tid: kl 16–19

Datum: torsdag 7 november

Plats:Scenen vid Ikki sushi och ICA

--

Utveckla din tungspetskompetens

Vill du lära dig mer om vilka råvaror, såser och tillbehör som passar extra fint med beska? Nu lanserar vi ett begränsat antal affischer av den nya tallriksmodellen: Smakriksmodellen. Ett verktyg för dig som älskar att laga mat och vill bli ännu bättre på att balansera syra, beska och andra smaker i dina favoriträtter. Här kan du läsa mer om hur du får tag på din egen affisch.

Obs: Länka till artikeln ”Utveckla din tungspetskompetens med Smakriksmodellen”

Publicerad: