Sveriges Resterkock? Så tar du vara på julmaten – fem smarta knep

Kasta inte, kasta inte, kasta inte, kasta inte. Här är istället fem kulinariska knep som förvandlar resterna från julbordet till något nytt, gott och miljömedvetet. God jul och smarrig fortsättning.

Janssons restelse
Blanda ned ägg och mjölk i resterna från frestelsen, kasta ned i muffinsformar och grädda i ugnen. Dessa matiga muffins är goda till sallad och funkar även toppen att frysa in.

Pickla din rödkål
Äntligen är det fritt fram för tacoskalen att dansa ut på köksbänken igen. Och vad passar bättre till koriander, chili och lime än syrad rödkål? Slica upp resterna från rödkålshuvudet och pickla på i en fin glasburk. Perfekt att ha i kylen och strössla över nästa taco, tonfiskwrap eller fredagsburgare. Coleslaw på rödkål är också gott (men håller inte lika länge i frysen som picklad kål).

Pestofiera din grönkål
Mortla vitlök, valnötter, flingsalt. Hacka sedan din överblivna grönkål och lassa ned kalaset med en skvätt citron. Glöm inte svartpeppar, olja och ännu mer flingsalt. En del blir alldeles till sig av några bitar Västerbottenost i den här peston. Är du en av dem så varsågod. Du hör ju hur gott det låter. Ingen har dött av lite mer citron så var inte rädd för en skvätt till om det behövs. Sådär ja. Grattis till din nya kylskåpsbästis.

Rosta lusseskorpor
Klassiskt knep men ack så lätt att glömma när en står där med ett gäng stenhårda saffranskusar som inte tycks ha gnäggat sedan julen -98. Skiva upp torrbollarna och sprid ut dem över en plåt. In i ugnen på svag värme, ca 100 grader i en timme. Ut med plåten, vänd på härligheten och in i ugnen en timme till. Lägg sedan skorporna i en plåtburk och på med en fin etikett. Passar utmärkt att ge bort som färdkost till släktingen som hälsat på i mellandagarna. Eller att knapra på själv när du sitter där i soffan – med julstrumpans deckare i ena handen och en rykande kopp Karlaplansblandning i den andra – och kurar i takt med januarivindens vinande.

Gratänga skinkan och julosten
Tärna skinkan, riv julosten och in i frysen. Supersmidigt när du står där, trött och hungrig en sen tisdagskväll, och inser att kylen är tom och du glömde köpa med dig något att slänga ned i pastasåsen, omeletten eller gratängen.

Bonustips: Skänk bort maten
Alla har tyvärr inte turen att hinna tröttna på julmaten. Plocka ihop en kasse med dina bästa rester. Tättslutna sillburkar, välförpackad skinka, vörtbröd, ostkaka, pepparkakor och knäck. Märk gärna upp den egenlagade maten med etiketter som avslöjar alla ingredienser. Ge dig sedan ut på stan, besök ett lokalt härbärge eller fråga i bortskänkesgrupper på exempelvis Facebook om någon skulle vara intresserad av din matkasse. Obs! Detta behövs förmodligen inte skrivas ut men för säkerhets skull: självklart ska du inte ge bort mat som hunnit bli dålig. Lukta, smaka och bedöm varsamt. Tack för att du tar dig tid och ha ett par riktigt härliga mellandagar nu, du fina människa.

Publicerad: