Tassvård – så slipper din älskling snötovor i pälsen

När kylan och vätan kommer är vi människor snabba med att pälsa på oss. Särskilt om fossingarna som ska trampa runt i kallt, snö och salt. Lika lätt är det inte för våra pälsklädda vänner i koppel. Hundar stora som små har visserligen trampdynor men när kylan kommer är det trots allt upp till oss att se till att även tassarna hålls rena, varma och friska. Här kommer därför några enkla tips för hur du tar hand om din bästa väns tassar i vinter.

Frisera och ansa
Det första steget till välvårdade tassar är att förebygga onödigt ont genom att trimma pälsen runt trampdynorna. På så vis blir tassarna enklare att rengöra samtidigt som mindre snö och grus fastnar i pälsen runt tassen. En välskött tass är enklare att hålla hel och ren.

Salt och snö torkar ut och fräter
På vintern är det lätt att trampdynorna blir torra vilken kan ge upphov till sprickor som gör ont. Värst är saltet som sprids ut på vägarna. Om saltet får vara kvar torkar det ut trampdynorna och kan även leta sig in i sprickor och svida rejält. Blir hunden halt efter att ha gått på promenad kan saltet vara boven.

Smörj in och skölj av
Förebygg och ta hand om torra trampdynor med hjälp av tassalva. Det finns stift att köpa på bland annat Apotek Hjärtat. Smörj in tassarna inomhus och distrahera gärna hunden så den inte slickar bort salvan direkt. När hunden har varit ute och fått salt och snötovor i tassen är det viktigt att tvätta rent när du kommer hem. Borsta bort med borste eller handduk och skölj med vatten. Tänk på att hunden precis som vi får ont av för varmt vatten!

Med dessa tips i minnet kan du med gott samvete ge dig ut i snön med din hund. För en hund med välskötta tassar älskar att leka i snön. Är du intresserad av att lära dig mer om hur livet blir lättare för din fyrbenta vän? På Akademibokhandeln i Fältöversten finns massvis av hundläsning som gör dig till expert.

Ps: Hundar är bäst.

Publicerad: