Tips från hälsokost-experten: så får du mer energi

Imorgon (20 mars) går solen ner efter klockan 18 för första gången i år. För många av oss ger säsongens allt längre dagar ännu mer energi. Men efter en lång vinter med otroligt lite dagsljus kan vårenergin ändå behöva en liten knuff. Vi fick chans att fråga Caroline Berling, hälsokost-expert hos Life i Fältöversten, om sina bästa tips för att maxa energin och få en peppigare vår.

Förutom att få i sig rätt näringsämnen – har du något superknep för att få mer energi?
Bra sömn, motion och tid för återhämtning är grundläggande. Att hitta på roliga saker i vardagen fungerar även väldigt bra för min egen del. Jag tror personligen att det ligger något i sägningen ”ett gott skratt förlänger livet” – och om inte annat blir vardagen i alla fall lite härligare.

Hur vanligt är det att man lider av någon form av ämnesbrist?
Det är tyvärr vanligare än vad många tror. Mycket beror på näringsfattiga jordar och långa transporter. Men även de processer vi utsätter vår mat för påverkar näringsinnehållet. Samtidigt har vi alla olika lätt att tillgodogöra oss ämnena. Många stressar och får till följd av det en dålig matsmältning och magproblem, andra har dålig magflora eller äter ensidig kost. Resultatet blir de ämnesbrister som påverkar vårt humör och mående.

Du träffar ju många kunder dagligen. Vilka är de "topp tre vanligaste ämnesbristerna" bland människor som bor i området?
De tre vanligaste ämnen som våra karlaplanska kunder efterfrågar är D-vitamin, magnesium och Omega-3.

Finns det något nytt och supersmart kosttillskott som är populärt just nu?
Ett ganska nytt kosttillskott som snabbt blivit trendigt till följd av våra allt mer stressade liv är Ashwagandha. Det hjälper kroppen att handskas med stressen så att vi blir lugnare, mer fokuserade, mindre irriterade och känner oss mer balanserade.

Är det något speciellt ämne som är extra viktigt att få i sig på våren? Eller något kosttillskott som brukar vara extra poppis i dessa tider?
När våren kommer vill många gärna storstäda – inte bara hemmet utan också sig själva. Då passar det bra med en detoxkur, en riktig rengöring inifrån. Många vill dessutom mata magen rikligt med goda bakterier för att ge en kick till huden och känna sig fräscha efter den torra vintern.

Välkommen in till Life för fler tips om allt från vitaminer och mineraler till fettsyror och tarmflora.

Publicerad: