Tips till Movember – så fixar du mustaschen

November, eller Movember som månaden kommit att kallas, är den tid på året då vi uppmärksammar manliga sjukdomar och framförallt prostatacancer med hjälp av en mer eller mindre prydlig mustasch. För den ovane mustaschbäraren är det dock inte helt lätt att hitta rätt. Här är allt du behöver veta för att kunna lyfta denna viktiga fråga med stil.

Hitta din mustasch
Tangorabatt, Van Dyke eller knävelborrar? Mustaschfloran är lika spännande som den är bred och det gäller att hitta rätt i denna håriga djungel. För samtidigt som du stödjer något viktigt vill du självklart behålla stilen i höstmörkret. Alla ansikten är olika, likaså dess skäggväxt. Därför är det viktigt att du hittar något som är du trivs i – även om det bara är för en månad. Ställ dig framför spegeln och ansa dig fram.

Därför kliar den
Efter ungefär en vecka, när skägget och mustaschen börjat ta fart, kommer ofta den första motgången som får många att ge upp: kliandet. Denna irriterande bieffekt kan bero på flera saker men vanligt är att dina strån böjer sig inåt mot huden eller att värme och fukt samlas under mustaschen. Huden kan då bli känslig, torr och irriterad.

Tre knep mot klådan:
1. Borsta din mustasch
Gärna med en svinhårsborste. Detta gör både att skäggstråna böjs ut och att döda hudceller skrapas bort. Men framförallt sprider borstande ut hudens naturliga oljor, oljor som minskar både irritation och torrhet.

2. Håll fingrarna i styr
Ge aldrig efter för frestelsen att klia. Händerna är fulla med bakterier som både kan förvärra klådan och leda till infektioner. Måste du klia? Tvätta fingrarna ordentligt först. Eller ännu hellre – använd din nyinköpta svinhårsborste. Försök också ta hand om skägget och huden. Idag finns många skonsamma produkter för både tvätt och återfuktning.

3. Skäggolja in dig
Skäggolja kompletterar dina naturliga oljor men mjukar också upp stråna. Följden blir mindre kliande och mer kyssvänlighet. Vilket du verkligen är värd så massera in oljan ordentligt. Är du osäker på vilka produkter som passar just din hy? Sväng förbi Fältöversten, förslagsvis Kicks eller någon av våra frisörsalonger, för rådgivning och inspiration.

Mustaschen är fin men kampen är finare
I slutänden är det inte hur mustaschen ser ut – utan ditt stöd för mäns hälsa – som räknas. Idag finns flera ideella organisationer som kämpar mot manssjukdomar, exempelvis mustaschkampen som fokuserar på prostatacancer. Hit kan du vända dig för att läsa mer om Movember eller skänka en gåva och stötta livsavgörande forskning på prostatacancer.

Publicerad: