Tv-serierna du inte får missa från 2019

När graderna sjunker och vi helst stannar inomhus är det ett ypperligt tillfälle att ta igen alla tv-serier vi missat från året som gått. Här listar vi de bästa och mest omtalade bidragen till tv-året 2019, sevärda guldklimpar som gjort lite extra avtryck i våra hjärtan.

Chernobyl

Kärnkraftverket som sprängdes och förändrade vår syn på energikällan för alltid. En miniserie skapad av Johan Renck för HBO som visar händelserna bakom kulisserna för en av de värsta katastroferna i världen orsakad av människan. 

When they see us

Fem tonårskillar från Harlem blir anklagade för en brutal attack i Central Park. Men allt är inte som det verkar. En 16-faldigt Emmynominerad miniserie baserad på en verklig historia som kommer till liv tack vare fantastiska skådespelarinsatser. Bland annat av Jharrel Jerome, som vann utmärkelsen Bästa manliga skådespelare på Emmygalan i september.

Vår tid är nu

Familjestyrda Djurgårdskällaren är centrum för detta fantastiska epokdrama. Vi får följa med familjen Löwander och deras relationer med start från mitten av 40-talet.

The Act

Dottern Gypsy försöker fly undan ett ohälsosamt förhållande med sin mamma Dee Dee Blanchard, som är extremt överbeskyddande. Gypsys desperata försök att bli självständig leder dock till minst sagt olustiga situationer och en oanad sanning börjar nystas upp. Ännu en verklighetsbaserad historia du inte får missa. Bonus: när du sett serien, spana in dokumentären bakom skräckhistorien: Mommy Dead And Dearest på HBO.

Succession

När mediemogulen Logan Roy (spelad av Brian Cox) står inför vägvalet att hitta en efterträdare till sitt bolag uppstår komplikationer. Det visar sig att alla skulle vilja ha en bit av kakan, men valet att hitta en efterträdare blir svårt. Framförallt när alla kandidater är en del av familjen.

Mindhunter

En ny grupp skapas inom FBI med målet att intervjua seriemördare för att kunna upptäcka tankemönster och förhindra framtida brott. Karaktärerna Holden Ford och Bill Tench försöker kartlägga vad som kan ha orsakat att dessa seriemördare begår grova brott.

Älska Mig

En serie skapad av Josephine Bornebusch om kärlek, vänskap och sorg. Här får vi följa en familj och deras relationer efter en omskakande händelse. En rå historia som på ett ärligt sätt skildrar svårigheter människor emellan.

Stranger Things

När en pojke mystiskt försvinner måste hans familj och vänner rycka in för att hitta honom. De konfronteras av övernaturliga väsen i sin jakt på att rädda pojken. Tre säsonger har släppts av denna Netflix-producerade serie och säsong fyra släpps under 2020.

Big Little Lies

En ensamstående mamma försöker börja om på nytt genom att flytta till en ny stad i California efter att hela hennes liv vänts upp och ner. Hennes nya vänskapskrets avslöjar dock hemligheter om hennes eget liv som får katastrofala konsekvenser.

Unbelievable

En extraordinärt castad miniserie baserad på den Pulitzer-vinnande artikeln från 2015: An Unbelievable Story of Rape. Trots att denna Netflix-serie rymmer så mycket smärta, fylls du som tittar av en skev hoppfullhet när allt är över. Var beredd på en emotionell berg-och-dalbana av rädsla, sorg, ilska, empati, kraft och kärlek samt ett konstant ifrågasättande av samhället och dina egna fördomar.

---

Vi hoppas att dina mellandagar i soffan blir dina bästa tv-dagar någonsin. Och om du mot förmodan skulle tröttna på horisontalt läge och fiktiva karaktärer är du varmt välkommen in till Fältöversten för lite real life people watching. Vi ses 2020!

Publicerad: