Uppdaterade klädkoder för sommarens alla bröllop

Bröllopssäsongen är här och med den eventuellt lite klädångest. Men ingen panik. Det absolut viktigaste att tänka på kring valet av outfit är att du som gäst inte ska stå i centrum. Detta är brudparets dag. En gammal regel lyder exempelvis att vilken klädkod brudparet än önskar, är det alltid okej att dyka upp i högtidsdräkt. Men nej. Gör inte detta. Följ istället parets önskan. Om inte för deras skull, så för din egen. En gäst som visar hänsyn har större chans att bli bjuden även på nästa fest.

Högtidsdräkt
Män bär frack, kvinnor bär golvlång frackklänning. Ifall du varken identifierar dig som man eller kvinna bör du såklart ändå klä dig i något av de två alternativen. Även folkdräkt och militär högtidsdräkt är okej.

Jackett
Damerna bär aftonklänning och killarna bär jackett.

Smoking
Det blir allt vanligare bland stockholmarna att bjuda in till smokingbröllop. Kvinnor matchar männens smokingar bäst i cocktailklänning eller en byxdress. Helst i finare material som sammet, siden eller crêpe och ogärna en klänning som slutar över knät.

Mörk kostym
Manliga gäster väljer en kostym som är antingen mörkgrå eller marinblå. Den svarta kan du spara till begravningen eller skilsmässan. Tjejer kommer undan i en festlig klänning alternativt en tjusigare topp och kjol.

Kavaj
Vid högtidliga tillfällen förr i tiden tolkades ibland ”kavaj” som mörk kostym. Nu för tiden innebär det snarare ett mindre uppklätt alternativ. Killarna bär då hel kostym och gärna i ljusa färger. Tjejerna bär kort klänning eller kjol och topp. Är du osäker, välj mörk kostym som aldrig går fel på en fin tillställning.

I övrigt
Undvik vitt, undvik helsvart. Gläds istället åt att du slipper köpa smoking och kavaj till eventuella preteens. Så länge barn ser hyfsat putsade ut brukar det mesta vara okej.

Publicerad: