Utveckla din tungspetskompetens med Smakriksmodellen

Nu kommer den nya tallriksmodellen: Smakriksmodellen. En guide för dig som älskar att laga mat och vill bli ännu bättre på att balansera olika smaker i dina rätter.

Vad gör man när maten smakar för salt? Hur tillför man mer umami i sin favoriträtt? Och vilka råvaror kompenserar varandra bäst smakmässigt? Det får du reda på genom Smakriksmodellen – ett verktyg i affischformat att sätta på väggen i köket och ta hjälp av när du lagar mat.

Framtagen med sensorikern Johan Swahn
Smakriksmodellen är framtagen tillsammans med en professionell smakexpert, sensorikern Johan Swahn. Syftet är att hjälpa alla karlaplanska hobbykockar att bli ännu bättre på att skapa perfekt balans på tallriken med hjälp av olika råvaror, såser och tillbehör. 

Smakveckor i Fältöversten
Smakriksmodellen är en del av höstens kampanj ”En smaksak på Karlaplan”, då vi under ett antal veckor utforskar sju viktiga smaker: syra, sötma, hetta, sälta, fett, beska och umami. Under dessa veckor bjuder vi in till olika smakfokuserade aktiviteter i Fältöversten: 

Höstens smakaktiviteter
Vi inviger det stora Grilled Cheese-hjulet (salt och fett-veckor), vi bjuder in till alkoholfri ölprovning (beska veckan) och vi arrangerar ett hälsoshotrace med syrliga juicer och söta drinkar (surt, sött och hett-veckor). Syftet är att hjälpa våra besökare att känna igen olika smaker och utveckla sin egen tungspetskompetens. 

Vill du få tag på din egen affisch?
Smakriksmodellen släpps i begränsad upplaga och går att få tag på under höstens smakevents i Fältöversten. Håll utkik här på hemsidan eller i våra sociala kanaler för exakta datum och tider. Välkommen!

Publicerad: