Våra bästa Black Friday - tips

Fredag 23 november drar Black Friday-rean återigen över landet. Så även på Karlaplan. Klicka här för att komma till våra butikers och restaurangers allra bästa erbjudanden. Att fynda premiumvaror är såklart härligt oavsett anledning. Men kanske är du en av de som fortfarande undrar varifrån Black Friday-traditionen egentligen kommer? Läs vidare så har du snart svaret.

När inträffar Black Friday?
Den fjärde fredagen i november (och dagen efter den amerikanska högtiden Thanksgiving) går Black Friday av stapeln. Idag föranleds rean i USA av långa köer och butikerna kan vara öppna från fem på morgonen till elva på kvällen.

Varför kallas det Black Friday?
Det råder viss oklarhet kring varför vi döpt rean till just Black Friday men klart är att rean föregick själva namnet, som förmodligen tillkom någon gång runt 1960-talet i Philadelphia. Det finns två huvudsakliga teorier till namnets bakgrund. De flesta menar att det var den stora folk- och trafikströmningen ut på städernas gator som gav fredagen sitt epitet ”black”. En senare teori är att namnet kommer ifrån att det var denna dag som företagens siffror återigen ”blev svarta”. Alltså att prognoserna för året gick ifrån röda förlustsiffror till svarta vinstsiffror tack vare fredagens stora försäljning.

När kom rean till Sverige?
2013 började namnet Black Friday dyka upp även hos svenska företag. Idag har nog de flesta kommit i kontakt med uttrycket och nu finns även så kallade Black Weeks på sina håll. Vi svenskar tycks helt enkelt omfamna rean trots att en tydlig koppling till Thanksgiving saknas. Men nu vet i alla fall ni karlaplanare lite mer om varför du kan köpa ett par extra billiga byxor just denna fredag.

Publicerad: