Återvinn granen på Karlaplan i helgen

Välkommen på granåtervinning

Svårt att skiljas från din gamla julgran? Hjälp den att återfödas! Hela helgen 12–13 jan kan du lämna in granen hos vår stora granåtervinning. Efter insamlingen kommer träden att kokas till pappersmassa och designas om till vackra och hållbara julklappsetiketter inför julen 2019. Välkommen förbi!

Tid: Helgen 12–13 januari kl 11–17
Plats: Utanför Fältöversten vid Karlaplan
Vad: Vi tar emot julgranar och bjuder på kaffe

Julgransplundra med Fältan Kids
Missa inte heller månadens Fältan Kids. Under en mysig lördagseftermiddag bjuder vi in alla små karlaplanare att plundra och dansa ut vår egen gran till återvinningscontainern på Karlaplan, där den får nytt liv som julklappsetikett 2019. Missa inte heller lördagens pysselstund med barnfavoriterna Lina-Lotta och Åke-Bråke. De hjälper barnen att göra nytt pynt av julpapper, snören och pysselrester. Dessutom bjuder vi på en rolig och lärorik sorteringstävling med fint diplom till alla som deltar. Vi ses!

Tid: Lördag 12 jan kl 12–16
Plats: I Fältöversten vid Klang Market
Vad: Vi återvinner granen, pysslar och tävlar. 

Mer om granåtervinningen
Vi tar emot din gamla gran
Vi bjuder på kaffe och möjlighet för alla som vill att dumpa sin gran i vår stora container. Efter insamlingen kommer granarna att klyvas, malas och kokas till pappersmassa på en gård i Jämtland av Sanny Holm – fjärde generationens pappersmakare.

Årets granar = nästa års juletiketter
När pappersmassan är pressad, luftad, skuren och buntad trycks arken till unika etiketter – fulla av barr, barkdamm och karaktär. För att slutligen dyka upp hos Fältöversten julen 2019. Så att dina framtida klappar kan prydas av en etikett som inte bara är hållbar. Utan också bär med sig en liten bit historia från fjolårets vackraste granar.

Sanny hugger granarna på plats
Sanny Holm – pappersmakaren som ska hjälpa oss att göra papper av granar – är fjärde generationens papperstillverkare som fick sin första anställning hos Skansen redan vid tolv års ålder. Sedan dess har han tillverkat allt från tapeter till Nobeldiplom och specialbeställda ark av Vasaskeppets bevarade ankartross. Idag gör Sanny allt papper för hand i sitt pappersbruk i Jämtland. Här kommer de karlaplanska granarna att malas ned till pappersmassa och sedan pressas till unika julklappsetiketter att sätta på paketen 2019. Under söndagen kommer även Sanny att finnas på plats för att hugga granar, rensa bark och samla ihop barr till tillverkningsprocessen

Se till att din gran blir återbrukad
Var med och ta fram en ny tids julklappsetikett – gjord på gamla granar och med omsorg om både hantverk och miljö. Attenda eventet, ta med en vän (eller en gran!) och låt dig inspireras till en grönare och godare jul 2019.

Varmt välkommen till vinterns stora granåtervinning på Karlaplan!