Ostronskola med Ica Supermarket Fältöversten

Ostron Ica Fältöversten

Nu börjar ostronsäsongen på riktigt. Benjamin Zelmani på Ica Supermarket Fältöversten ger sina bästa tips på vad du ska tänka på när du köper ostron.

Hos Ica Supermarket i Fältöversten hittar du ett noga utvalt utbud av färska ostron och egenkokta skaldjur att njuta av under veckans alla dagar.

– Vår filosofi är att man ska kunna frossa i ostron utan att det ska kosta skjortan. Vi har alltid ett husostron som bara kostar 8 kronor styck, säger Benjamin Zelmani, saluhallschef på Ica Supermarket Fältöverten.

Det varierande utbudet i fiskdisken följer säsongerna för att kunna erbjuda det allra bästa. Till helgen finns alltid minst fyra olika sorters ostron.

– Nu börjar säsongen för ostron. Vi jobbar exempelvis med Lotta Klemming och köper in hennes fantastiska ostron. Vi tycker att det är roligt att jobba med små producenter och vill främja svenskt hantverk och svenska råvaror, säger Benjamin Zelmani.

Olika sorters ostron

De flesta ostron som säljs på restauranger i Sverige kommer från Frankrike. Det allra vanligaste ostronet är Fine De Claire som många anser har en perfekt balans mellan sötma och sälta. I Sverige finns två olika sorters ostron, platta europeiska ostron och japanska jätteostron, även kallade Gigas.

Har du någon personlig favorit?

– Min favorit är Gillardeau, som är lite gräddigare i smaken. De smakar mineraligt men har samtidigt en rund smak och är ofta perfekt storlek för mig. Man kan se om det är ett äkta Gillardeau-ostron genom att titta på undersidan av ostronet som har ett lasergraverat “G”, säger Benjamin Zelmani.

Storlekar på ostron

Ju högre siffra ett ostron har desto mindre är det. Storleksklassificeringen sträcker sig från 4 som motsvarar ett ostron på cirka 60-80 gram, upp till 0 vilket innebär en vikt på 150 gram eller mer.

– När man ska gratinera eller grilla ostron tycker jag det är trevligt med ett lite större ostron. Om ostronen ska tillagas behöver du inte heller köpa det allra lyxigaste, säger Benjamin Zelmani.

Så öppnar du ostron

Om du är ovan vid att öppna ostron kan det vara en god idé att investera i en ordentlig ostronkniv – det är värt det! Ostronknivarna är ofta lite stadigare vilket minimerar risken att slinta. Se också till att ha en kökshandduk runt ostronet när du öppnar det.

– Mitt tips är att försöka att inte använda för mycket kraft när du öppnar ostron. Det är bättre att försiktigt med små tryckande stötar ta sig in i gångjärnssidan av ostronet tills kniven fått fäste. Jag föredrar att öppna på den sidan, hellre än från framsidan eftersom jag tycker att man minimerar risken att få skalrester i ostronet på det sättet, säger Benjamin Zelmani.

Så vet du om ostronet kan ätas

Butikerna och leverantörerna har rigorösa regler för hantering av ostron men det är alltid viktigt att dofta på ostronen för att säkerställa kvaliteten. Ett färskt ostron ska dofta friskt hav och salt. Undvik ostron som luktar fisk eller unken sjöbotten. Ostron utan vätska eller luktar illa ska inte heller ätas.

Hos Ica Supermarket i Fältöversten hittar du allt du behöver inför skaldjurskvällen. Välkommen!