Din guide till den perfekta ostbrickan

Ostbricka från Sabis ostrum.

Förvandla helgens ostbricka till en smakupplevelse utöver det vanliga! Jörgen Larsson, ostmästare på Sabis i Fältöversten, guidar till de godaste ostarna och bästa tillbehören.

En komplett ostbricka ska bjuda på en härlig variation av smaker och texturer, så sikta på minst tre till fyra olika ostar. Inkludera gärna ostar med olika karaktär och se det som ett tillfälle att utforska nya spännande sorter. Vem vet, du kanske hittar en ny favorit som du aldrig tidigare provat!

– Jag brukar tipsa om att ha med en ost av varje osttyp. Till exempel en Comté, en Chabichou, en bit reblochon och en bit Fourme D’Ambert, säger Jörgen Larsson,ostmästare på Sabis i Fältöversten

Jörgen Larsson Sabis

Jag brukar tipsa om att ha med en ost av varje osttyp.

Jörgen Larsson
Ostmästare, Sabis Fältöversten

Olika osttyper

Hårdost: En hårdost är ofta ett måste på en ostbricka och det finns många varianter att välja på. Några av de vanligaste sorterna är comté, gruyere och parmesan.

Kittost: En kittost känns ofta igen på sin starka doft. Kittostar finns med olika konsistens men en krämig variant är ett perfekt komplement på ostbrickan. Ett exempel är italiensk taleggio som passar lika bra som tilltugg på en ostbricka som att lägga på en varm macka.

Blåmögelost: En krämig gorgonzola eller en smakrik Fourme D’Ambert är aldrig fel och är ett givet inslag på ostbrickan. Bland blåmögelostarna finns en uppsjö av olika varianter med olika styrka.

Vitmögelost: Vitmögelost är omtyckt av de flesta. En klassisk brie eller camembert är förmodligen de allra kändaste vitmögelostarna, men det finns en hel del andra sorter att utforska. Testa gärna en god Reblochon eller en krämig Brillat Savarin.

Ostbrickaa Sabis
Ostbricka Sabis

Tillbehör till osten

Goda tillbehör till osten är ett måste. Förutom att det bidrar till variation och textur kan de även förhöja smakupplevelsen av ostarna. Salta kex eller en bit bröd är givet, men även frukt och marmelader. Mogna päron, dadlar, färska eller torkade fikon passar otroligt bra till den salta osten. Marmelad är också ett bra komplement vars sötma och syra ger en fin balans till smakrika ostar.

– Marmelad kan du välja efter tycke och smak, men gärna snällare variant med lite syra som exempelvis päronmarmelad med rom från Fredrikssons marmelader, säger Jörgen Larsson.

Till vissa ostar är det också gott att servera nötter som till exempel hasselnötter eller valnötter.

– Vi har en italiensk getost som heter Robiola Roccaverano, den är krämig och smakrik, och passar perfekt till färska fikon och hasselnötter, säger Jörgen Larsson.

 

Så mycket ost behöver du per person

Hur mycket ost du behöver per person beror på om du ska bjuda på osten som tilltugg, dessert eller som huvudrätt. Är osten ett tilltugg kan du räkna med att bjuda på ungefär 50-75 gram per person. Är ostbrickan huvudrätten för kvällen ska du räkna med att det går åt ungefär 200-250 gram per person.

I Sabis fantastiska ostrum hittar du en stor variation av ostar från både välkända och mindre producenter. Här kommer du garanterat hitta något gott och spännande. Den kunniga personalen kan alltid guida dig rätt.

Välkommen till Fältöversten!