Glada laxar i Fältöversten

Under ett decennium agerade Glada Laxen ett andra vardagsrum för Fältöverstens besökare.

 

”På Glada Laxen får man död fisk och levande musik”, ska författaren Rickard Fuchs ha skrivit om den tidigare krogen i Fältöversten.

– Och så var det. På eftermiddagarna spelade en pianist i restaurangen och laxpuddingen gick hem hos de flesta – från stammisar till Lennart Hyland och prinsessan Lilian, minns Christer von Arnold, tidigare vd för kroggruppen Krogarna CvA, där Glada Laxen ingick.

 

Vi möts i vad som en gång var restaurangens matsal, tillsammans med de tidigare kollegorna köksmästaren Lennart Andersson och krogvärden Kjell-Otto Arkbrant. I dag är marmorborden och det vita porslinet utbytt mot cheeseburgare på röda plastbrickor då McDonald’s numera huserar i lokalerna.

 

Redan vid Fältöverstens invigning 1973 öppnade här Lottas Krog – som tillsammans med bland annat Hamburger Börs och Arnold’s ingick i Christer von Arnolds restaurangimperium. Ett drygt decennium senare bytte Lottas Krog skepnad och blev i stället Glada Laxen, systerkrog till det framgångsrika originalet i Gallerian.
– Det var spännande att öppna i en så modern lokal som Fältöversten, säger Lennart Andersson och fortsätter:
– En gång i månaden hade vi gästkrögare som bjöd in till gourmetkväll: välkomstdrink, förrätt, varmrätt, dessert och kaffe för 100 kronor. Tanken var att få hit nytt folk, men problemet var att alla bokade upp sig för nästa kväll direkt. Så det blev bara en klubb med samma stammisar, haha.

 

Kjell-Otto Arkbrant instämmer och ett minne dyker upp.
– Det hände att östermalmsdamerna tog en eller två snapsar för mycket och vi fick följa dem för att se så de kom hem ordentligt. Det var spännande att få en inblick i världen kring Karlaplan och se de stora våningarna.

 

Totalt arbetade ett 40-tal personer i kök och servis och välkomnade gäster sju dagar i veckan. 1983, två år efter öppningen i Fältöversten, utsågs Glada Laxen till Årets Östermalmskrog av tidningen Östermalmsnytt, som skrev: ”Av 70 luncher har vi inte haft något att anmärka på en enda”.

 

Men det var inte bara maten som utmärkte sig på Glada Laxen.
– På den här tiden fanns en stor orättvisa mellan köks- och servispersonal i restaurangbranschen, då köket var väldigt lågavlönat. Med ’Laxenupplägget’ erbjöd vi ett nytt koncept med fasta löner och en chans för medarbetare att bli delägare genom aktieköp i moderbolaget, berättar Christer von Arnold.

 

Efter 15 framgångsrika år stängde restaurangen 1988. Kroggruppen såldes och för Christer von Arnold väntade ett nytt kapitel.

 

– Efter ett yrkesliv i krogbranschen flyttade min fru och jag till Spanien, där vardagen blev mindre hektisk. Nu blir det mest golf och kanske ett glas vin ibland.

Foto: Susanna Östlund