Mitt Fältöversten med Denise Rudberg

Foto: David Thunander

Fältöversten fyller en social funktion

Akademibokhandeln i Fältöversten. Denise Rudberg hejar glatt på en kund på sin gamla arbetsplats.

 

– Jag jobbade ofta här på helger och skollov. Då hette det Perssons bokhandel, men en stor del av personal och kunder är fortfarande desamma, berättar hon.

 

För författaren Denise Rudberg utgör Fältöversten navet på Östermalm.

 

– Jag träffar alltid minst två personer jag känner när jag är här. Det är som ett superkoncentrat av stadsdelen. Här strosar man snarare än passerar och det finns alltid någon att heja på. Det skapar en gemenskap bland besökare, unga som gamla. Det är väldigt fint. Fältöversten fyller en social funktion i Stockholm.

 

Själv är hon uppvuxen på Östermalm och bor i dag ett stenkast från Karlaplan. För Denise Rudberg är minnena från Fältöversten många.

 

– En stor del av livet har utspelat sig här. Från att själv ha gått i förskola i byggnaden ovanför köpcentret till besök på biblioteket med mina barn. Nu för tiden är jag här minst en gång om dagen. Jag handlar maten på Sabis, hundtillbehören på Zoo.se och pennor och block på Akademibokhandeln. Och så älskar jag Kjell & Company. De har allt. Senast köpte jag en selfiepinne när jag skulle försöka mig på en Tiktok-karriär.

Denise Rudberg Fältöversten
Foto: David Thunander

På vilket sätt märks Fältöversten i din nya polisroman Dancing Queen som släpps i höst?

– Boken utspelar sig på Östermalm år 1976. Det är en spännande och händelserik tid i ett råare Sverige, där politisk mörkläggning och glittrande disco är en del av vardagen. Att låta Fältöversten, där huvudkaraktären Agneta Thoréns barn går på förskola, bli en karaktär i boken kändes självklart. Som ett tidstypiskt 70-talsverk bär Fältöversten på mycket historia från den tiden.