Historien om Fältöversten

Från bortglömd plats till självklar shoppingdestination. Här är historien om Fältöversten.  

 

År 1973 stod Lasse Berghagen, Polisens musikkår och Kar De Mumma på scenen. På schemat för dagen stod att inviga en banbrytande galleria. Öppningen av Fältöversten var en milstolpe i området: en nedgången och bortglömd stadsdel skulle förvandlas till ett kvarter med storslagna ambitioner.  

 

Idag är Fältöversten en självklar del i vardagen, oavsett om sockerburken visar sig vara tom mitt i smeten, skrubbsåren behöver plåstras om eller klackarna går sönder veckan innan det stora kalaset. Under de senaste 50 åren har Fältöversten förändrats i takt med Karlaplan och gått från att vara ett nytänkande stadsdelscentrum till en självklar del av östermalmarnas liv.  

 

Fältöversten har en lång historia. Under århundraden var området betesmark, för att på 1600-talet husera sjöfolk och militärer. Ända in mot slutet av 1800-talet strövade kor bland stall och ladugårdar.  

 

Snabbspola fram till mitten av 1900-talet då området gick under det kärnfulla namnet ”Gropen”. Innan Fältöversten byggdes var det ett kåkområde med plåtskjul och bilverkstäder. Kort sagt, en grop som Stockholms stad ville bygga bort.  

 

Visionerna var stora: som en del av en nytänkande bostadspolitik var ambitionen att för första gången skapa en modern kvartersbyggnad där bostäder och butikslokaler delade på utrymmet med ett socialt servicecentrum. Fältöversten skulle bli ett köpcentrum helt unikt i sitt slag.  

 

När Fältöversten den 30 september 1973 slog upp sina dörrar för första gången kunde de nyinflyttade familjerna därför ta del av ett brett och varierat utbud – här fanns ett bibliotek, ett café och en skoaffär, såväl som en bokhandel, ett systembolag och klädbutiker. I den gemensamma receptionen kunde de dessutom få hjälp med allt från städning och blomvattning till barnpassning och hantverksjobb – i Fältöversten skulle hela livet få plats.  

 

Under Fältöverstens första 50 år har mycket förändrats. Den gemensamma receptionen har gett plats åt nya butiker, caféer och restauranger. Matbutiken Metro har blivit det älskade och välbesökta Sabis. Klädbutikernas utbud har gått från utsvängda byxor och breda axelvaddar till jeans med låg midja och magtröjor (och tillbaka igen). Den klassiska restaurangen Glada Laxen har bytts ut mot Brillo Pizza, Klang Market och en mängd andra restauranger och caféer.  

 

Fältöversten har förändrats i takt med tiden: under åren har till exempel ljusterapi, hundspa och klimatdagar flyttat in i gallerian. Häromåret korades Fältöversten också till stockholmarnas favoritcentrum i en undersökning. Byggnaden är med andra ord än i dag en viktig del av livet kring Karlaplan – och 50 år efter öppningen är Fältöversten fortfarande en galleria där hela livet får plats.

Tidslinjen - Fältöversten 50 år

1973: Fältöversten öppnar!
Den ”nya staden i staden” invigs med pompa och ståt. Besökarna bjuds på underhållning av Lasse Berghagen, Polisens musikkår och Kar De Mumma. Hos Metro möts kunderna av en sjungande Thore Skogman och hos Perssons bokhandel signerar Lars Widding sin nya bok Rovfågeln. Besökare som kommit med bil kan smidigt parkera i huset till det facila priset av två kronor i timmen.  

 

1981: ”Från rök till rock”
På Fältöverstens välbesökta ungdomsgård är det nu slutrökt. Rökrummet byggs om till musikrum med komplett studio, och invigs med korvkiosk och jammande. Musikrummet blir snabbt ett populärt tillhåll för musikintresserade ungdomar. Flera gånger arrangeras maratonkonserter i upp till åtta timmar med olika lokala ungdomsband.  

 

1983: Fältöversten 10 år
Jubileet firas en hel vecka med ett gediget program lett av konferencier Arne Weise. Sylvia Vrethammar och Georgie Fame uppträder och signerar sina nya album, Ulf Elfving leder en frågesport för barnen och Jeansöversten visar upp det senaste modet. Glada Laxen blir årets krog.  

 

1986: Sportlov i datastugan
På International Youth Center i Fältöversten hålls i februari datorskola för stadens sportlovslediga. På de åtta stationära datorerna får barn och ungdomar prova olika dataspel och program och tävla om priser.  

 

1993: Sabis öppnar
Sabis blir snabbt en av Fältöverstens mest populära och välbesökta butiker, och adderar 2015 även restaurangdelen Slagteriaktiebolaget. 2019 tillkommer även Petite Sabis.  

 

1995: Premiär för McDonalds Fältöversten
McDonalds öppnar i Fältöversten under festliga former – allt ordnat av den legendariska festfixaren Marianne Flach. Utanför på Karlaplan flammar 300 marschaller, och bland de inbjudna gästerna finns Lill-Babs, Pontus Platin, hertiginnan Christina d’Otrante och många fler.  

 

1997: Indisk kultur- och folkfestival
Indisk-svenska föreningen firar 50-årsjubileum av Indiens självständighet med stor festival i Fältöverstens föreningslokal. I dagarna två kan festivalbesökarna prova på yoga och meditation, lära sig mer om Indiens historia samt köpa konst, hantverk, kryddor och kläder. Allt till tonerna av livemusik från svenska och indiska artister.  

 

2002: Invigning av ”nya fältöversten”
Efter en stor ombyggnation öppnar ett ombyggt och nyrenoverat Fältöversten, nu med plats för ännu fler butiker och restauranger.  

 

2005: Pensionärspräglad konst
Fältöverstens roll som mötesplats står i fokus när konstverket ”Kvarteret Fältöversten” av Magnus Bärtås ställs ut. I en röd, talande soffa kan förbipasserande slå sig ned och lyssna till personliga berättelser om Fältöversten.  

 

2011: Alla hundars dag
Fältöversten firar Alla hundars dag och sätter guldkant på vardagen för de fyrbenta besökarna. Ett fullspäckat program med hundspa, pälsvård, kloklippning och fotografering erbjuds. Husse och matte får möjlighet att ställa frågor till hundexperter.  

 

2012: AMF blir ny fastighetsägare
AMF Fastigheter tillträder med målet att genom hållbar fastighetsutveckling lyfta Östermalms stadsdelscentrum ytterligare. Ännu fler möjligheter till upplevelser skapas för att befästa Fältöversten som en plats där människor vill vara.  

 

2015: Samlingsplats för klimatsmarta Östermalmsbor
I juni 2015 arrangerar Fältöversten tillsammans med Östermalms stadsdelsförvaltning och Stockholms stads miljöförvaltning klimatdagar. Besökarna får träffa lokalpolitiker och diskutera miljö- och klimatfrågor, och får ta del av tips för minskad klimatpåverkan.  

 

2018: Ljusterapi och blomhotell
I mörka januari erbjuder Fältöversten besökarna en extra dos energi i form av kostnadsfri ljusterapi. Under sommaren öppnar här Sveriges första blomhotell där grannar kan lämna in sina blommor och växter under semestern. Hôtel Flora blir en stor succé och återvänder även 2019.  

 

2020: Hemleverans
När pandemin bryter ut i mars 2020 ställer Fältöversten snabbt om och erbjuder fri hemleverans. Via telefon och videosamtal får kunderna personlig service och hjälp att välja ut varor som sedan levereras hem. Erbjudandet blir mycket uppskattat och återvänder under hösten. Samma år koras Fältöversten till stockholmarnas favoritcentrum i kategorin Årets stadsdelscentrum i en undersökning av Evimetrix. Även 2021 och 2022 blir Fältöversten kundfavorit i samma undersökning.  

 

2023: 50-årsfest!
Fältöversten fyller 50 år den 30 september 2023, vilket firas med en stor kalashelg mellan den 29 september och 1 oktober.  

Torghandel vid Karlaplan