Tre roliga lekar till julklappsspelet

Clas Ohlson Fältöversten

Julklappsspelet är ett roligt alternativ till tomtens klassiska paketutdelning. Men om ni har kört samma lek flera år i rad kan det vara kul att pröva en ny variant. Här är tre tips på nya och mysiga julklappslekar att prova tillsammans på julafton.

Alla i sällskapet ordnar fram varsin present för ungefär samma värde. Om ni vill dela ut flera klappar per person bör ni också vara överens om antal gåvor. Kom ihåg att alltid lägga värdet på presenten på en nivå som gör att alla har möjlighet att delta. Tänk också på att presenten du ger bort ska kunna glädja alla i sällskapet, oavsett vem som får den.

Tärningsleken

Grunden till den här leken är lite av en klassiker bland julklappslekar och i vissa sällskap lika självklar på julafton som Kalle klockan tre. I den här varianten har vi dock lagt till en liten twist. Det enda ni behöver är en tärning.

 

Samla klapparna i en hög. Skicka runt tärningen i ring och låt alla deltagare slå tärningen en gång var. De som slår en sexa får ta varsitt paket.

 

För omgång två blir det mer stridslystet; nu har det nämligen blivit dags att ta paket från varandra. Ställ klockan på tio minuter. Nu går ni varvet runt, precis som tidigare, och slår tärningen en i taget. Som tidigare får ni ta ett paket när ni slår en sexa – men nu får ni plocka paketet från vem som helst i sällskapet. De som slår en etta måste dock lämna tillbaka sitt paket till högen i mitten.

 

Slumpen avgör vem som har fått klappar när tiden är slut. Lycka till!

 

Twist: Använd två tärningar istället för en. Då måste ni slå två likadana siffror för att få ta ett paket, förutom om du får två ettor, då måste du lägga tillbaka ett paket i mittenhögen.

Hemlig present

Här måste ni gissa er till vad som finns i paketet. Gissar ni rätt, får ni paketet. Under tidens gång får man små ledtrådar till vad det paketet innehåller så det gäller att vara uppmärksam på vad deltagarna har sagt tidigare.

 

Bra ledtrådar är exempelvis färg, material, användningsområde, vilket rum föremålet brukar stå i etc. Bestäm själva hur många ledtrådar ni ska ge per paket. Sätt er i en ring, var och en får hålla i sitt införskaffade paket. I turordning avslöjar ni nu en ledtråd var kring ert paket.

 

När ni gett er ledtråd får ni även försöka gissa på någon annans paket. Första varvet kommer förmodligen ingen att gissa rätt men ju mer tiden går, desto fler ledtrådar avslöjas och desto lättare blir det. Men skynda dig innan paketen är slut.

Sifferleken

En tidseffektiv lek som innebär att alla får paket. Man skriver ett nummer på en lapp upp till hur många deltagare ni är, t.ex. ett till tio. Vik ihop lapparna och lägg dem i en skål. Alla får ta en lapp och det nummer de får blir turordning att välja paket.