Så tar du hand om dina växter på våren – trädgårdsmästarens tips

Blomsterpassagen Fältöversten

Våren är på väg med stormsteg. Det är dags att gnugga våra gröna fingrar tillsammans med trädgårdsmästare Sanna Jonsson, som har samlat sina bästa tips för att få våren så grönskande som möjligt. Må dina sticklingar ta över, din jord vara perfekt fuktig och dina rankor ständigt sträcka ut sig. Hurra för våren och alla växter!

Skydda växterna mot vårsolen

Vårens starka strålar riskerar inte bara att bränna din hy utan även dina växter. Placera dem helst i vandrande sol och vinkla gärna ned persiennerna den första tiden så att vårsolen inte bränner för starkt. Kom också ihåg att vattna försiktigt då växten inte hunnit vänja sig vid solen och värmen än.

Vänta med balkongen

Om du har balkong, försök att hålla dig till tåls med att flytta ut de växter som klarar av att bo på balkongen under sommaren. Vänta i alla fall till 10 juni – ungefär då brukar temperaturen vara tillräckligt jämn för att du ska slippa oväntade frostnätter som kan ta kål på dina växter.

Plantera kryddor

Väl inomhus finns ingen anledning att hålla tillbaka odlingsambitionerna. Satsa på gärna på kryddor – de är enkla att odla och ger både glädje och nytta på matbordet. I en lerkruka, som bättre bevarar fukten, kan rotsystemet utvecklas bättre. Och då blir växten tåligare. Använd gärna lerkruka med hål i botten och ett kompletterande fat.

 

Rosmarin, citronmeliss och basilika är bra nybörjarkryddor. Skörda basilikan genom att klippa kvisten precis ovanför ett bladpar, så bryter den lättare nya blad. Citronmelissens blad kan du lägga i en isbitsform för läckra isbitar till vårdrinken.

Vattna försiktigt

Det är lätt att övervattna växter under våren när värmen är lite oberäknelig. Jorden får syrebrist om växten får stå för länge i vatten. För att undvika att växten står i vatten för länge, använd en kruka med hål i botten på fat. Du kan också låta den bestämma vattenmängd på egen hand genom att ställa hela krukan i en bunke med vatten. När vattnet inte längre sugs upp så har växten druckit klart och kan återigen placeras på sitt fat.

 

Har jorden blivit för blöt? Ställ krukan (med hål i botten) på en tidning så sugs vattnet upp. Luckra gärna upp jorden runt växten lite försiktigt med en gaffel.

 

 

Så skyddar du dig mot sorgmygg

Jord som drabbats av övervattning kan ibland bilda en grön alghinna, vilket är ett tecken på att jorden är för kall och fuktig. Och om det är något sorgmygg – eller blomflugor – älskar, så är det fuktig jord. Flugornas larver kan skada nyutvecklade rotsystem så du gör bäst i att byta jorden för att vara säker på att bli kvitt dem. Även flugfångande klisterremsor – att sätta på exempelvis fönstret – är att rekommendera.

 

En lite dyrare men mycket effektiv lösning är annars nematoder. Dessa mikroskopiska nyttodjur är ofarliga för människor och husdjur men söker upp och tar kål på sorgmyggens larver.

Vältra dig i vårkvistar

Välkomna blåbärsris, körsbär och äppelkvistar in i hemmet. Ett enkelt men otroligt inspirerande sätt att njuta av naturen under våren och i väntan på att din hemmaplantage ska sätta fart.

 

Med dessa tips i bakhuvudet kan du se fram emot en spirande vår. Förhoppningsvis smaksatt av dina egna kryddor samtidigt som dina älsklingar får fortsätta gro i lagom takt. Välkommen in till Fältöversten för frön, jord samt redan färdigodlade kryddor.

Fältöverstens florist